2011. január 31., hétfő 18:47

GT5 - a majdnem valóra vált álom Kiemelt

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Playstation

2004-ben kezdték fejleszteni, idén végre megjelent és mindenképp új fejezetet nyit az autós játékok történelmében. Gran Turismo 5 - suttogják most több millióan maguk elé. És nem ok nélkül.

A GT sorozatot egyetlen Playstation tulajdonosnak sem kell (kéne) bemutatni, hiszen a platform legsikeresebb autós játékáról van szó, annak is az ötödik részéről (a HD Conceptet és a Prologuet itt ne említsük).

A fejlesztők nagyon helyesen nem akarták egy ócska, évente ismétlődő fércmunkával kiszúrni a rajongók szemét, a hat év fejlesztési idő bőven meggyőző. A játék (majdnem) hibátlan lett, egyedül a mesterséges intelligenciát szidhatjuk, de azt máshoz is. A grafika viszont mindenért kárpótol, a PS3 maximális erejét megfeszítve olyan látványt tár a szemünk elé, ami évekig etalon lesz. Minden autó ezerszer szebben csillog, mint az életben, a táj úgy tüköződik vissza, ahogy azt még sosem láttuk, a városi versenyek hangulata pedig egyenesen pazar. Az éjszakai pályákra pedig a forradalmi lehet a jó jelző.

És néhány rossz elem: hatalmas telepítési és betöltési idő, ostoba menürendszer, eleinte a zene sem túl meggyőző, és a korábbi részek nagy hibája is megmaradt: vegyél egy nagyobb autót és tutira nyersz. Ez a taktika most is minden pályán beválik. Ezt leszámítva ingadozó a játék nehézsége is, gyakran érthetetlen módon, de szerencsére a vezetési segéd jól beállítható, hamar belerázódik az ember.

A játékban mintegy 1000 (!) autót próbálhatunk ki, ezekből igazából csak a felső 200 érdemel említést. A rosszabb autók kidolgozása is jelentősen rosszabb, mintha a grafikusok is utálták volna őket. A jó kocsikat kell minél hamarabb megszerezni. Természetesen alulról, rosszabb, olcsóbb autókkal kezdünk és egy picit (na jó, nem picit) várni kell a húzósabb verdákra. De megéri várni, mert tényleg egyből más lesz a játékélmény egy BMW M3 volánja mögött.

A versenyek izgalmasak, a pályatervezők szépen hozták a kötelezőt, ráadásul minden pálya más-más stratégiát követel tőlünk, van ahol esztelenül lehet nyomni, van, ahol a kézifék fontosabb lesz, mint a gáz. Igazából mindenkinek ajánlható, autóőrültek pedig időnként nagyon extrém, kisszériás sportokocsit is kipróbálhatnak, amikről más még csak nem is hallott. Remek szórakozás, el tudja feledtetni velünk ezt a hosszú telet.

 

Megjelent: 3069 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. máj. 14., hétfő 16:17

Szólj hozzá!

0
Felhasználási feltételek.

Hozzászólások

  • Még nem érkezett hozzászólás
  • Alaphelyzet
  • Cím
  • Dátum
  • Véletlen
még több Tartsd a SHIFT-et lenyomva az összes cikkért mind

Szia!

Ki van itt

0 tag and 23 vendég online

Aktív klubok

Híreink

Uncharted: The Lost Legacy

2017. június 13 in Playstation 4

Sokan örülünk neki, hogy a sorozat újabb elemmel bővül, a Lost Legacy-vel, ami eredetileg DLC-nek indult, aztán véletlenül annyi lett…

Assassin's Creed Origins

2017. június 12 in Playstation 4

Az október 27-én megjelenő Assassin's Creed Origins E3 videója elképesztő lett! Gyorsan nézd meg te is!

Far Cry 5 trailer!

2017. máj. 26 in Playstation 4

A 2018. február 27-én megjelenő játékhoz brutális videót küldött az Ubisoft! Tényleg érdemes megnézni, elképesztően néz ki!

Red Dead Redemption 2 csak jövő tavasszal!

2017. máj. 24 in Playstation 4

A PS4 tulajok karácsonykor még nem, legkorábban 2018. tavaszán vehetik kézbe a Red Dead Redemption 2-t, tudatta közleményben a Rockstar.…

Injustice 2 már a boltokban!

2017. máj. 16 in Playstation 4

A szuperhősös Tekken már kapható PS4-re, amíg beszerzitek, nézzetek meg 36 óra videót, a folytatásban!

Facebook